Budapest fürdőváros

2017-10-11

Már nagyon hiányzott. Végre ismét járhatok a szigetre úszni. Szerencsére a milliárdokat nem az uszoda elbarmolására költötték. Néhány furnér kiegészítőn kívül nem maradt nyoma a vizes vébének.

Uszoda másik nézet
Uszoda másik nézet
Kaszinó
Kaszinó

 

 

 

 

Sosem tudjuk meg
Sosem tudjuk meg
Szó ne érje a ház elejét
Szó ne érje a ház elejét

 

 

 

 

Hívogató
Hívogató

 

 

 

 

2017-03-04

Most, hogy az összes uszodát bezárják, éppen ideje egy uszoda-fürdő körképet felrajzolnom. Kezdem a kedvencemmel, a margitszigeti sportuszodával, amit Hajós Alfrédnak, (ezen a néven van még egy) és Széchy uszodának egyaránt hívnak. Ez egy rendíthetetlenül beidegződött magyar szokás, hogy ugyanaz a dolog több nevet kap. Például a televíziókban, ahol dolgoztam, minden műsornak, filmnek volt munkacíme, végleges címe, második végleges címe illetve első, második és valahányadik javított címe. Majd lett egy közönség elé kikerült címe és ezzel befejezettnek tekinthető a változatok azonosításának lehetetlensége. Ennek a gyakorlatnak megfelelően zárják be a Hajós uszodát, megengedve, hogy a Széchy uszoda, Széchy medencéje korlátozottan használható legyen a nagyközönség, például az én számomra. Ki is próbáltam a minap. Konténerben az öltöző, zuhanyozó, WC. Viszont, mindez közel a sátorhoz, ha meg kéne szakítani az úszást annak, aki nem a medencébe pisil. A konténeres megoldások fel vannak találva, minden könnyen rendben tartható és tisztítható, a berendezés praktikus. Hálás vagyok az uszoda vezetőségének, hogy a fél medence biztosításával, nyomorult térdeim dacára, mégiscsak tudok valamit sportolni.

Sportuszoda az interneten
Sportuszoda az interneten

Éppen nagyon csúnya idő volt, amikor felmértem a konténerek nyújtotta lehetőségeket, így a fotó kevéssé vonzó képet ad a bejáratról.

Széchy kijárat
Széchy kijárat
Széchy bejárat
Széchy bejárat

 

 

 

 

 

Miután kihálálkodtam magam, ideje a jajgatásnak. Korábban szóvá tettem, hogy mennyire visszatetszőnek tartom, hogy amerre járok, mindenütt A4-es papírokon igazítanak el a miheztartásról. Viszont, amikor az öltözőben, villamoson-buszon étkező, dohányzó, kevéssé civilizált lényekkel hoz össze a sorsom (mindig), akkor belátom a szükségességét. Ránköntött sorozataink óta tudjuk, hogy például a boncteremben is lehet enni, miért ne lehetne pont az uszoda öltözőjében?

Távoli és közeli a következő párhuzam. (Ez a sziget, az a sziget, ahová csak különleges engedéllyel lehet behajtani és építési tilalom van rajta. Sok személygépkocsit látni, magyar és külföldi rendszámmal egyaránt és épülő házakat. “Könyörgöm! Akasszuk fel!” Védjük meg a ligetet, a római partot és a szigetet is!) Ahogy bandukoltam befelé, kerülgetve a tavaly nyáron befejezett, most ismét bontás alatt álló szigeti bejárón a munkagépeket, szakadékokat, elkerített területeket, szemből egy tűzoltóautó hagyta el a szigetet. Mellettem valaki telefonált. Hallottam, arról beszélt, hogyan emelte ki a tűzoltó a halott munkást. Később a testvérem mondta, hogy belezuhant a medencébe, ahol felnyársalta egy betonoszlop vagy vassodrony, így ő már a második, aki belepusztult a szigeti építkezésbe. Látom és hallom magam előtt a szakértő művezetőket, munkafelügyelőket és az ő alkalmazóikat. Az ő feletteseiket nem látom, nem hallom magam előtt, mert olyan emberekkel még soha nem álltam szóba.  Az éhbérért dolgoztatott nyomorultak húsán-vérén gazdagodókkal. Kétségbeejtő, hogy a kontraszelekció emberáldozatokat követel. Igazi középkor.

Útbontás legacy
Útbontás legacy
Szigetbontás legacy
Szigetbontás legacy

 

 

 

 

Építkezésnek látszó jelenség
Építkezésnek látszó jelenség

Margitszigeti építkezés

Margitszigeti építkezés

Császár-Komjádi az interneten
Császár-Komjádi az interneten

 

Miközben a szigeten minimális lehetőség nyílik a továbbúszásra, a szintén két nevű Császár-Komjádi bezárja kapuit a közönség előtt. Az indoklás a vizes vébére való készülődés, felújítás.

Császár-Komjádi az interneten
Császár-Komjádi az interneten

Úszómedencés uszoda nincs sok a fürdővárosban, nyilván be kell zárni a még elérhető közelségben található kispestit is. Azt csak az évi szokásos karbantartás miatt.

Kispesti uszoda tacepao
Kispesti uszoda tacepao

Azt mindannyian tudjuk, hogy a fürdőbelépő árát nem lehet kifizetni. Addig volt jó, amíg kocogtam, az olcsó volt. Csak később adtam meg az igazi árát, amikor levált porcokkal fizettem az élvezetért.

Kispesti uszoda
Tacepao ország

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »