Főzőcske

Ha lúd, legyen kövér! A macaronra még a testvérem is azt mondta, hogy azt nehéz elkészíteni. Pedig, ő aztán, bármilyen sütit meg tud csinálni. Tényleg nehéz, főleg mert atavisztikus bizalmatlanságot táplálok minden recept iránt.  Amiatt lehet, hogy mindent összeolvasok és összenézek, az ellentmondások megzavarnak és emiatt kénytelen vagyok, már a kezdetek-kezdetén, saját tapasztalatmentes elképzeléseimre hagyatkozni. De ez, talán, elsőre nem rossz!

Macaron
Macaron

Az eddigi tapasztalataimat összegezve, azt mondhatom, hogy anyu régi szakácskönyve alapján érdemes a piskótát, a krémeket elkészíteni. Minden más is ezen alapul, még a sok bőbeszédű és fontoskodó YouTube csatorna is. Illetve, ami még fontos, a bátorság, a kísérletező kedv és a sikeres megoldások rögzítése vagy észben tartása. Ez itt például, rizslisztből készült piskóta, lekvárral vaníliás vajaskrémmel, habcsók díszítéssel. Alább meg egy kenyérsütős kenyér, rozsliszten futtatott élesztővel, olívaolajjal és mindenféle liszttel, amit még találtam.

Előző részeink tartalmából…

Mai zsömi
Mai zsömi
Csokigyurma rózsa
Csokigyurma rózsa

Elszántam magam, hogy megtanulom a tökéletes piskótát. A tanulási folyamat, mindig a Mesterszakácsok könyve olvasgatásával – mi mással?, kezdődik és az interneten fellelhető receptek böngészésével folytatódik. Sőt, mostanában olyan békés vagyok, hogy még a YT videók némelyikét is képes vagyok végig nézni. Tökéletes piskóta nincs vagy számomra megvalósíthatatlan, de a trükkös, vajas, tejes, stb. tészták látványosan jól sikerültek. és ha már így alakult, nekiláttam a krém-repertoárom bővítésének is.

Multifunkciós csokitorta
Multifunkciós csokitorta

A sütőm egy régimódi, hagyományos gáztűzhely. Már régebben kibéleltem téglákkal és járólapokkal, hogy kemence jelleget kölcsönözzek neki, de legalább ne égjen le minden az első két percben. Sokat javult a helyzet, de megbízhatónak nem mondanám. Se légkeverés, se alsó-felső állás, se ABS, se könnyűfém-felni, a hőfok-szabályozóról nem is beszélve. Két pötty között egyensúlyozva, ismeretlen tényezőként, a gáznyomást is figyelembe véve, kéne eltalálnom a sütési hőt. Hát, nem mindig sikerült. De, a multifunkciós sütőmmel, megérte kísérletezni, sőt a kenyérsütő 11-es fokozata is bevált.

Multiban sütött
Multiban sütött

Ha tudtam volna, hogy a zselatin egy csodaszer, úgy értem, a krémek elkészítéséhez, nem ódzkodtam volna tőle ennyire. Az én szocializációmból kimaradt. Szerencsére, kaptam még időt, bepótolni a hiányosságaimat.

Túrós-meggyes krémes kenyérsütős torta
Túrós-meggyes krémes kenyérsütős torta

Persze, készül kenyér is és a klasszikusok.

Rozslánggal, lekvárral
Rozslánggal, lekvárral

2020

Miközben karantén van, amit ki-ki a maga módján tart meg, én nagyjából pont azt csinálom, mint mindig, leszámítva, hogy nem járok a világ végére dolgozni. A kovászomból, minden hétre meghízik egy kenyérre való. A joghurt készítést abbahagytam. Annyira finom a Lidl görög joghurtja, hogy nem kell jobb. Nehéz dönteni, hogy  sercli vagy csücsök legyen a címe a képnek. Ez itt a legutóbbi kenyerem.

sercli
sercli
kenyerem
kenyerem
Daráló
Daráló

Hol vannak a lila karalábék?
Úgy kezdődött, hogy feltaláltuk a boltban vásárolható darált húst, hogy megkönnyítsük az éppen egyenjogúsodott háziasszonyok helyzetét. Először, a hentespultban álló, nagy-teljesítményű darálóban darálta meg a hentes, a kiválasztott darabot. Néha benne maradtak korábban-ról zsíros vagy egyszerűen csak másféle húsok a darálóban és akkor ki kellett rúgnunk a hentest, mert emelt hangon visszabeszélt, amikor ezt szóvá tettük. Aztán, mert mi, hentesek is egyenjogúak és agyonhajszoltak vagyunk, ledaráltunk előre egy nagy kupacot, hogy ne torlódjon fel a sor. Aztán a nagy kupac egyre zsírosabb lett, egyre mócsingosabb és mi, háziasszonyok sokat reklamáltunk. Akkor minden hentest kirúgtunk és inkább feltaláltuk az előre porciózott, lefóliázott, hentes és más személyzet hiányában reklamálhatatlan darálthúst. Most, ha elmegyünk vásárolni, minden csomagon, sok-sok apróbetűs írás van és százalékban megadott garanciák arra, hogy a látszólag teljesen egyforma, világosrózsaszín-fehér színösszeállítású anyag belső tulajdonságai, így vagy úgy, de eltérőek és indokolják az árukban mutatkozó különbséget. Szóval, választhatunk. Ha esetleg penészes a műanyagtálcát bélelő papír láthatatlan, belső fele, az csakis a véletlen műve. A fentiek miatt, elvittem megköszörültetni az öreg vas húsdaráló pengéjét. Háromezer, mondták. Kb., mint egy elektromos húsdaráló. Nem hagytam ott. Megkerestem a kaszakövet és vettem egy darab karajnak mondott, húsnak látszó holmit. Főzök.

Leves, zöldséglé
Kovászos, sokmagvas kenyér
Kovászos, sokmagvas, diós kenyér
Kovászos, sokmagvas, diós kenyér
Tonhalas tészta, friss fűszerekkel
Tonhalas tészta, friss fűszerekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »